Gemotiveerd en productief blijven wanneer je thuiswerkt

Gemotiveerd blijven wanneer je thuis werkt kan wat moeizaam zijn, wat geheel normaal is. Het is belangrijk om te beseffen dat het oké is om niet elk uur van de dag productief bezig te zijn. De maatschappij is over het algemeen gefocust op productief zijn en leven we in een illusie dat we controle hebben over zaken. Het is belangrijk om eens een stap terug te nemen en te reflecteren op de situatie en dat we geen controle hebben over het leven.

Het is echter niet slecht om productief te zijn. In deze drukke periode van het semester is het nodig om productief te blijven. Wanneer je moeite hebt met productief en gemotiveerd blijven bij het thuiswerken, kunnen deze tips je wellicht helpen.

1. Blijf je ochtendroutine behouden

Sta op rond dezelfde tijd als dat je altijd zou doen en maak jezelf klaar. Een (klein) moment van de dag pakken om jezelf klaar te maken kan al een mentale en productieve boost zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je je gemotiveerder voelt om productief te zijn gedurende de dag, in plaats van dat je dag voelt als een pyjama chill dag

2. Maak een planning

Structuur in je dag behouden is belangrijk bij thuiswerken. Soms kan je je een beetje verdwaald voelen in je dag, wat te verhelpen is met een planning. Met een planning heb je een overzicht van je dag. Je kan bijvoorbeeld werken met to-do lists of je intenties voor de dag opschrijven. Bovendien kan het afkrijgen van dingen op je to-do lijst je motivatie een boost geven.

3. Schone ruimte

Een schone en nette ruimte is een rustige geest. De ruimte om je heen schoonmaken voor je gaat werken kan ervoor zorgen dat het tijdens het werken rustiger is in je hoofd. Je raakt hierdoor ook minder afgeleid door de rommel om je heen.

4. Stel grenzen

Jij bepaalt wanneer je begint en eindigt met werken. Tijdens het werken is het ook belangrijk om niet gestoord te worden door bijvoorbeeld je huisgenoten. Stel deze grenzen op zodat niet je hele dag overloopt met werk.

5. Doe dingen die voor jou vredig zijn

Het is belangrijk om een innerlijke vrede en rust te behouden. Vergeet de dingen die jou dit gevoel geven niet. Dit kan bijvoorbeeld het kijken van een serie zijn, schrijven of het lezen van een boek. Wanneer je tijd voor jezelf neemt, kan dit op lange termijn ook voordelig zijn voor je creativiteit en productiviteit.