Social Distancing Online Overbruggen

Het Coronavirus houdt ons nu al flinke tijd in zijn greep. Eén van de belangrijkste maatregelen die hoort bij de bestrijding ervan is de 1,5 meter samenleving. Het lijkt er helaas op dat we daar voorlopig nog niet van af zijn, maar er is één lichtpuntje. Sociale media platforms stellen ons in staat om, juist nu, dichter bij elkaar te zijn dan ooit. 

Online ontstaan de mooiste initiatieven om elkaar te helpen. Aan alle kanten wordt hulp aangeboden. Buurtgenoten die massaal aanbieden boodschappen te doen voor ouderen, vrijwilligersorganisaties die maaltijden uitdelen aan mensen met een laag inkomen en studenten die op de kinderen van onze zorgmedewerkers passen. De twee partijen vinden elkaar op sociale media platforms. Mensen delen massaal berichten met hoe zij anderen van dienst kunnen zijn waar mensen en bedrijven die hun hulp nodig hebben vervolgens weer op kunnen reageren. Ook het zoeken naar hulp wordt makkelijker. De stap om online te vragen naar hulp wordt door velen als veel kleiner ervaren dan daadwerkelijk iemand aanspreken. 

Sociale media kunnen ook in bizarre tijden als deze mensen vermaak en afleiding bieden. Muzikanten, dj’s en artiesten gaan regelmatig live op platforms als Facebook en Instagram waardoor je je in je eigen woonkamer even op een heus festival waant. Daarnaast komen er online allerlei challenges voorbij waarin vrienden en familie elkaar kunnen taggen om bijvoorbeeld een filmpje op te nemen of grappige foto’s te delen. Sportscholen springen hier ook op in door hun volgers uit te dagen in beweging te blijven met sportieve challenges. Ook aan kinderen wordt gedacht tijdens deze crisis: zij kunnen op berenjacht. Online worden huishoudens opgeroepen om een beer voor hun raam te zetten. Alle beren worden dan in kaart gebracht en tijdens een speurtocht gaan kinderen op zoek naar de beren. Zo is er voor iedereen tijdens deze Corona-crisis online afleiding te vinden. 

Ten slotte, kunnen sociale media als WhatsApp, Facebook en andere diensten die videobellen ondersteunen ervoor zorgen dat veel van onze sociale activiteiten alsnog door kunnen gaan, al zij het op een iets andere manier. Door met elkaar te videobellen kun je elkaar alsnog in de ogen kijken en elkaars stem horen wat erg belangrijk is voor een gevoel van sociale verbondenheid. Videobellen met je vrienden, studiegenoten en familie is daarom altijd een goed idee. En natuurlijk hoef je niet alleen maar te kletsen met elkaar, maar kun je ook (online) een spelletje spelen, een filmpje kijken of met elkaar online lunchen of dineren. Hoe gezellig is dat? Bijkomend voordeel: ook onze geliefde vrijmibo’s kunnen zo nog steeds doorgaan. Proost!