Netwerken, hoe doe je dat?

Netwerken, hoe doe je dat?

Netwerken. Je hoort mensen altijd praten over hoe belangrijk netwerken is, maar wat betekent netwerken nou precies en hoe word je er goed in? Wat levert een netwerk jou op? En misschien het meest belangrijke, hoe begin je en hoe zet je die eerste stap? No worries, met behulp van dit blog leggen wij jou stap voor stap uit hoe je netwerken het beste aan kan pakken. 

Wat is netwerken? 

Het idee van netwerken is eigenlijk heel solidair. Het gaat er bij netwerken om dat mensen elkaar verder willen helpen en ook elkaar willen inspireren. Het is belangrijk dat het van twee kanten komt, want als jij de ander niet wilt helpen kun je ook niet verwachten dat diegene wel iets voor jou zal doen. Mensen hebben vaak het idee dat netwerpen nep en geforceerd is, maar ze vergeten vaak dat het bij netwerken vooral gaat om het leggen en onderhouden van contacten. Netwerken hoeft dus zeker niet alleen een verkooppraatje over jezelf te zijn. 

Netwerken kan op twee verschillende manieren: online en offline. Vanuit bedrijven heb je vaak de welbekende ‘netwerkborrels’, maar netwerken kan ook al plaatsvinden op een evenement, op een feestje of in de sportschool. Zolang jij bezig bent met het leggen van nieuwe contacten zal je netwerk steeds groter en groter worden. Via social media je netwerk uitbreiden wordt ook steeds belangrijker en ook vooral gemakkelijker. Social media platforms als LinkedIn en Instagram zijn perfect om contacten te leggen met andere mensen die je inspireren of dezelfde interesses hebben als jij. 

Wat levert netwerken mij op?

Netwerken zorgt ervoor dat mensen op allerlei manieren elkaar verder kunnen helpen. Dit kan bijvoorbeeld het vinden van een leuke stageplek zijn, het bijwonen van een interessante workshop of helpen met het organiseren van een evenement. Het gaat erom dat je op plekken komt waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen en daar een nieuwe ervaring aan overhoudt. Maar misschien het meest belangrijke waar een breed netwerk voor zal zorgen is de perfecte baan voor jou. Veel vacatures worden überhaupt nooit geplaatst op vacaturesites maar juist intern aan bekende toegewezen. Vandaar dat een netwerk zo belangrijk is voor jouw toekomstige baan!

Hoe pak ik netwerken het beste aan?

Netwerken begint bij je eigen mindset. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen dezelfde intenties heeft als het gaat om netwerken. Wanneer jij met oprechte interesse een gesprek begint met iemand of iemand om hulp vraagt dan zal 9 van de 10 keer hier een goed gesprek uit voortvloeien. Het is daarbij wel belangrijk dat je van jezelf weet wat je precies wilt bereiken met een gesprek en waar je zelf in het algemeen naar op zoek bent. Hoe beter je dit allemaal weet, hoe preciezer je je netwerk kunt gebruiken. 

Maar hoe weet je nou precies waar je naar op zoek bent of wat je wilt bereiken? Het kan helpen om voor jezelf doelen te stellen. Wanneer je je eigen doelen opstelt zorg en dan voor dat je doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden) zijn. Het kan daarbij ook nuttig zijn om een wishlist te maken van leuke bedrijven waar je jezelf in de toekomst ziet werken. Kijk rond en zie wie er werkt; ken je iemand of kun je met hen in contact komen? Organiseren ze evenementen die je zou kunnen bijwonen? Dit zijn manieren waarop je in contact met hun kunt komen, maar je kan natuurlijk ook een enthousiast mailtje sturen of bellen en vragen of je een keer vrijblijvend langs mag komen. Ga er gewoon voor! Je hebt niets te verliezen toch?