Gewoontes veranderen & goede voornemens naleven

Gewoontes veranderen & goede voornemens naleven

Hi Kweekers! Inmiddels is januari alweer voorbij en tijd voor een nieuwe blogpost. Of je het nieuwe jaar nu bent ingegaan met allerlei goede voornemens of dat je het allemaal wat aan je hebt laten voorbijgaan, het voelt toch altijd een beetje als een frisse start. Jammer genoeg zijn goede voornemens vaak maar van korte duur, uit ervaring gesproken. In deze blogpost ga ik het hebben over habits, ofwel gewoontes. Goede voornemens zijn immers eigenlijk jezelf nieuwe gewoontes aanleren. Mijn inspiratie hiervoor heb ik gehaald uit het bestsellerboek Atomic Habits van James Clear. 

Om de aanpak en ideeën uit dit boek beter te illustreren gebruik ik een voorbeeld van een goed voornemen dat ik, en ongetwijfeld heel veel anderen ook hebben gesteld voor 2022. Ik wil graag meer sporten en een fitter en gezonder lijf krijgen. Als je zelf naar de sportschool gaat zal je merken dat de eerste maand van het jaar er een stuk drukker is dan de rest. Mensen gaan heel fanatiek en heel veel sporten. Dit is in één keer een hele grote verandering. Wat beter werkt, zijn kleine veranderingen. Kleine gewoontes aanleren maakt een groot verschil. Begin bijvoorbeeld met een keer in de week sporten, in plaats van elke dag heel hard. Dat laatste hou je toch niet vol, en je zal merken dat je na deze kleine veranderingen je een beter resultaat zal krijgen. Een hele belangrijke is je zelfbeeld kunnen veranderen. Ik citeer; The most effective way to change your habits is to focus not on what you want to achieve, but on who you wish to become. Als je naar jezelf kijkt als ‘ik ben een sportief persoon’, zal je merken dat je gedrag makkelijker zal veranderen. Hetzelfde geldt bij het voorbeeld van roken. Wanneer je een sigaret aangeboden wordt en je antwoord is ‘ik probeer te stoppen met roken’ zal dit minder effect hebben dan wanneer je zegt ‘ik ben geen roker’. Dit bevestigt het beeld dat je van jezelf wilt afgeven naar anderen en naar jezelf toe. Vooral dat laatste is belangrijk. 

Een belangrijk hoofdstuk in het boek gaat over de 4 Laws of Behavior Change. Nieuwe gewoontes aanleren gaat niet zomaar, en door deze wetten toe te passen heb je een grotere kans van slagen. Nummer 1; maak ze opvallend. Als je meer wilt sporten, zet bijvoorbeeld je sportschoenen bij de voordeur of voor je kledingkast. Zo word je er vaak aan herinnerd. De tweede is maak ze aantrekkelijk. Ga bijvoorbeeld sporten met een vriendin, of trakteer jezelf op iets (gezonds) achteraf. Zorg ervoor dat je sporten gaat zien als iets geassocieerd met een beloning. Drie is maak ze makkelijk en nummer vier is maak ze satisfying. Wanneer je een gewoonte die je wil introduceren op deze manier indeelt is de kans op het slagen ervan een stuk groter. 

Het Diderot effect is een effect wat optreedt wanneer je zogenaamde ketting-aankopen doet. Je koopt een nieuwe jas, en wil liefst zo snel mogelijk je hele kast een upgrade geven. Je koopt een nieuwe bank en wil eigenlijk de rest van je woonkamer ook opnieuw inrichten. Dit gebeurt ook bij gewoontes. Een voorbeeld hiervan is binge-eten. Je wil eigenlijk 1 chipje pakken, maar uiteindelijk heb je de hele zak op en heb je daarna nog zin in iets zoets. Je kan deze kettingreactie echter ook omdraaien en gebruiken in je voordeel. Allereerst is het belangrijk om hardop te benoemen wat je gaat doen en wanneer je dit wil doen. Voorbeeld: ik ga elke ochtend nadat ik opsta een kop koffie zetten en 25 minuten yoga doen. Dat is stap 1, je maakt je gewoonte zichtbaar. Stap 2 is een ritme creeëren. Je staat op, drinkt je koffie en doet je yoga. In deze volgorde. Je bouwt verder op je reeds bestaande gewoonte, namelijk na het opstaan een kop koffie drinken. Dit heet habit stacking

Deze voorbeelden en denkwijzen zijn maar een klein stukje van alle nuttige informatie die er verder te lezen valt in het boek en te vinden in wetenschappelijk onderzoek omtrent gewoontes en gedragsveranderingen. Met deze blogpost hoop ik jullie inspiratie gegeven te hebben om van 2022 een jaar te maken waarin je het beste uit jezelf haalt en aan de slag gaat met die goede voornemens!