Interview met een oud-Kweeker: Jos Rouw

Wie ben je en wat doe je nu?

Mijn naam is Jos Rouw, ik ben een verdwaalde Zeeuws-Vlaming en ik werk als copywriter. Op dit moment werk ik vooral voor een bureau dat best wel persoonlijke presentatietrainingen geeft, en voor een bureau dat treffende video’s maakt. En af en toe sta ik op een podium met een verhaal of spoken word.

Wanneer zat je in het Kweekbestuur?

Ik begon in 2009 als projectleider Taal & Tekst, het jaar daarna ben ik blijven plakken als voorzitter.

Wat was de voornaamste reden om bij Kweek te gaan?

Aan de ene kant mijn eigen nieuwsgierigheid. Ik was Tekst & Communicatie gaan studeren omdat ik dat al mijn hele leven fascinerend vond, maar ik wist niet echt wat je er in de praktijk mee zou kunnen. Ik had 7,5 uur college in de week, dus het was wel druk, maar ik kreeg het net gecombineerd met Kweek.

Aan de andere kant was het vertrouwen van het eerste bestuur een grote reden. Ik geloof dat Pim, de voorzitter, eerder doorhad dat ik copy kon schrijven dan ikzelf.

Wat was je eerste opdracht?

Volgens mij een project voor een bedrijf dat melkpoeder produceert. Ze gingen hun interne communicatie opnieuw aanpakken. Daar hoorden nieuwe schermen in de fabriek bij – ze vroegen zich af welke informatie ze daarop moesten presenteren. Samen met Evy die al een jaartje langer op de universiteit rondliep heb ik interviews gedaan, een advies geschreven en voorbeelden ontworpen.

Wat is je leukste herinnering aan Kweek?

Goeie vraag, moeilijk, zoveel – samenwerken met allerlei talentvolle mensen, creatieve ideeën bedenken met elkaar, mooi werk doen voor bedrijven waar je anders pas jaren later een keer beland was. En de etentjes natuurlijk, de etentjes in eettentjes.

Hoe heb je je tijd bij Kweek ervaren? Wat heb je geleerd?

Het was enorm leerzaam. Je bent 20, 21, 22 en je zit tegenover een ondernemer of een manager die een bepaald resultaat wil zien. Je bent ambitieus maar je hebt dat resultaat nog nooit neergezet. Je leert wanneer je mag bluffen en hoe je intussen de weg moet vinden en je krijgt het uiteindelijk toch voor elkaar met je team. Dat was cool.

Wat is er in de afgelopen 10 jaar volgens jou veranderd?

Dat weet ik niet direct, maar wat me wel opvalt, is wat hetzelfde blijft: dat er steeds leuke, initiatiefrijke, creatieve mensen aan de slag gaan bij Kweek.

Waar hoop je dat Kweek over 10 jaar is?

Vooral dát Kweek er gewoon nog is – of dat nou in de huidige vorm is of in een andere, dat maakt niet zo uit – en de ruimte biedt aan jonge eigenzinnige studenten om alvast rond te kijken in de praktijk.

Hoe zou je Kweek omschrijven in één zin?

Als de mooiste brug tussen theorie en praktijk die ik ken.

Wil je ontdekken wat je mogelijkheden zijn bij Kweek? Get in touch!