Het is weer carnaval in Nederland, en mocht je dit gemist hebben dan heb je waarschijnlijk de afgelopen paar maanden je social media niet geopend. We werden doodgegooid met nieuwe carnavalskrakers, de één nog slechter dan de ander. Met als toppunt toch wel het lied ‘Potentie’ die, moet ik eerlijk toegeven toch stiekem wel heel lekker klinkt. De carnavalsmuziek staat in de Kweekkamer al 2 weken lang op repeat en aangezien er 2 rasechte Limbo’s in het bestuur zitten ging er een discussie rond met de vraag ‘Waar kan je nou beter carnavallen? In Limboland of in Braboland?’ Nu moet ik eerlijk zeggen (als nep-limburger) heb ik vrij weinig verstand van het carnavallen in Brabant, vandaar dat de playlist ‘Carnaval in Limburg’ voornamelijk opstond.
Toch heb ik gezocht naar de grootste verschillen tussen Brabant en Limburg in het vieren van carnaval. Die blijken toch best groot te zijn. In Limburg wordt carnaval namelijk Vasteloavend genoemd in plaats van gewoonweg carnaval. Mochten mensen niet weten waar carnaval vandaan komt, het is oorspronkelijk een christelijk feest dat vooraf ging aan de vastentijd van 40 dagen. Nu heb ik niet het idee dat mensen hier hedendaags nog mee bezig zijn, en gaat het vooral om het zoveel en zo snel mogelijk weg tanken van bier met als excuus: carnaval.
Als ervaren carnaval vierder in Limburg heb ik toch wel gemerkt dat de kledingstijl er ook heel anders is dan in Brabant. Veel logica zit er niet bepaald in de outfits. Het is meer een ‘pak wat je pakken kan’ en trek het aan situatie. Hoe raarder en excentrieker, hoe beter. Dit in tegenstelling tot de brabo’s die dan toch net wat meer ingetogen zijn en een gekleurd sjaaltje al wel voldoende vinden. Natuurlijk heb je dan nog de overvloed aan studenten in de grote steden waarvan 99 % in onesies loopt die ze bij de Primark om de hoek hebben opgepikt. Niet echt de beste indruk die je dan krijgt van carnaval in het algemeen.
Allebei de provincies kunnen elkaar ook heerlijk met de grond gelijk maken. Hoe vaak iemand uit Brabant oppert dat Limburg niet bij Nederland hoort en van hun part wel bij België mag aansluiten omdat ze toch niks van de taal verstaan is oneindig. Nou moet ik ze eerlijk gezegd wel meegeven dat de helft van de muziek inderdaad niet lijkt op Nederlands, en dat je nog best wat moeite moet doen om überhaupt te verstaan waar ze nou over zingen. Met de trots van de Limburgse carnavalsmuziek toch wel Fabrizio die als je goed je best doet nog ‘redelijk’ te verstaan is. Zou de trots voor de brabo’s dan Snollekebolleke of toch Kafke zijn die ik trouwens ineens overal voorbij zie komen, en in elke plaatselijke kroeg aan het optreden is.