Terugblik op het bestuursjaar

De bestuurswissel binnen Kweek gaat weer bijna plaatsvinden! Marlou en Laura zullen aan het eind van het collegejaar afstand doen van hun functie, waardoor er twee functies vrijkomen in het bestuur van Kweek. Daarom nemen Marlou en Laura jullie in dit interview mee met hun ervaringen van het afgelopen jaar bij Kweek. Lees snel verder!

Wat was voor jullie de reden om te solliciteren voor een bestuursjaar bij Kweek?

Marlou: Ik heb altijd al wel het idee gehad om ooit praktijkervaring op te doen tijdens mijn studietijd, maar vond het lastig om het juiste moment daarvoor te bepalen. Tijdens mijn laatste bachelorjaar kwam bij mij heel erg het besef dat ik weinig praktijkervaring op communicatiegebied had opgedaan. Eerst wilde ik daarom mijn master combineren met een stage, maar een mailtje van Kweek over de zoektocht naar nieuwe bestuursleden veranderde dat plan. Ik had contact opgenomen met de bestuursleden van toen over hoe een bestuursjaar bij Kweek zou zijn en was meteen om. Door Kweek kon ik een bestuursjaar prima combineren met mijn master zonder studievertraging op te lopen, maar tegelijkertijd wel heel veel nieuwe dingen leren en praktijkervaring opdoen.

Laura: In de eerste twee jaar van mijn studie had ik Kweek al een paar keer voorbij zien komen en het heeft toch wel altijd een beetje van mijn interesse gewekt. Toen ik aan het eind van mijn tweede jaar CIW zat, besloot ik dat ik voor een bestuursjaar wilde gaan bij Kweek. Ik ben iemand die niet stil kan zitten. Colleges vind ik belangrijk, maar ik wil wel weten wat je met alle theorie nou eigenlijk kunt doen. Ook het leren van dingen als solliciteren, time management, persoonlijke ontwikkeling etc. zijn aspecten van een bestuursjaar bij Kweek die je in de collegezalen niet leert. Je ontdekt echt wat je talenten zijn en waar je interesses liggen en dat leek mij super leuk om te ontdekken. Daarom heb ik gesolliciteerd!

Waar kijken jullie met het meeste plezier op terug?

Marlou: Ik vond het heel tof om bijvoorbeeld workshops te organiseren met de andere meiden. Het bedenken van onderwerpen, contact zoeken met sprekers, de promotie regelen rondom het evenement en de workshops zelf vond ik erg leuk om te doen! Het zijn kleine projectjes waar je naartoe werkt en waar je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor het resultaat. Enthousiaste reacties van studenten en sprekers geven zeker een goed gevoel! Daarnaast kijk ik ook met veel plezier terug op de onderlinge gezelligheid van de bestuursleden. Je werkt toch intensief een jaar samen met anderen die je na een tijdje echt als vrienden kan beschouwen!

Laura: Lastig om maar één ding te kiezen! Zelf vond ik het heel leuk om een nieuwe huisstijl voor de sociale media van Kweek Communicatie te ontwikkelen. Zo heb ik echt het gevoel dat ik iets bij heb kunnen dragen. Ook de diversiteit in de opdrachten is iets waar ik met veel plezier op terug kijk. Het feit dat je samenwerkt met bedrijven en daarmee studenten een kans biedt op een leuke en nuttige ervaring is heel waardevol voor mij. Je krijgt al een voorproefje van hoe het er op de arbeidsmarkt aan toe gaat.

Noem één ding wat jullie geleerd hebben het afgelopen jaar.

Marlou:  Het is lastig om maar één ding te noemen, want zowel op persoonlijk als op professioneel vlak heb ik veel geleerd. Als voorzitter was het onder andere mijn taak om het overzicht te houden en het groter plaatje te blijven zien. Hier heb ik echt van geleerd om prioriteiten te stellen en anderen aan te sturen. Er komt redelijk veel bij kijken om een communicatiebureau te runnen, maar een juiste planning en organisatie scheelt al enorm. En al helemaal met de hulp van de andere bestuursleden leer je er enorm van!

Laura: Ik heb dit jaar geleerd om professioneel te communiceren met bedrijven en verantwoordelijkheid te nemen. Ook leer je door een bestuursjaar om je tijd goed te managen. Plannen is echt een dingetje dat ik bij Kweek goed heb geleerd, want als je goed plant dan is alles te combineren. Ook leer je kritisch en creatief denken, omdat je met zijn vieren verantwoordelijk bent voor alle aspecten van een communicatiebureau. Het belangrijkste aspect voor mij dat ik geleerd heb is dus de kennis over de arbeidsmarkt, want ik heb nu een beter idee hoe het er daar aan toe gaat.

Dit jaar was een bestuursjaar natuurlijk anders dan anders. Wat vonden jullie daarvan?

Marlou: Het was inderdaad een beetje anders, maar zeker niet minder bijzonder! De pandemie had mij niet weerhouden om te solliciteren voor een bestuursfunctie binnen Kweek, want uiteindelijk moet alles toch gewoon doorgaan. Dat dit een beetje anders ging dan andere jaren, ervaar ik alleen maar als positief. Je wordt creatief in het verzinnen van nieuwe mogelijkheden en alternatieven. Natuurlijk heb ik niet de cobo’s en andere borrels kunnen ervaren zoals het zonder pandemie zou zijn, maar ik heb wel deel kunnen nemen aan allerlei andere digitale activiteiten. Voor de rest heb ik al mijn taken prima kunnen uitvoeren, dus het heeft mijn bestuursjaar niet minder waard gemaakt!

Laura: Juist door deze rare tijden heb ik veel kunnen leren, omdat je als communicatiebureau veel aanpassingsvermogen moet hebben. Je moet snel kunnen schakelen en nieuwe manieren bedenken om dezelfde dingen te bereiken als we voor de pandemie deden. Ook is het digitale aspect een ding dat juist nieuwe mogelijkheden heeft gebracht. Zo is het makkelijker geworden om workshops te regelen met  bedrijven die niet uit Brabant komen bijvoorbeeld. Zoals Marlou al zegt, je leert echt creatief denken hierdoor! Ook qua promotie doe je namelijk nieuwe ontdekkingen.

Beschrijf in één woord wat je van het bestuursjaar vond.

Marlou: Onvergetelijk! Niet alleen de gezelligheid van de bestuursleden, maar ook de praktische skills zoals het ontwerpen van sociale mediaposts, klantenwerving, contact onderhouden met andere organisaties… deze vaardigheden zullen veel van pas komen in mijn toekomstige carrière en mijn ervaringen bij Kweek zal ik daardoor nooit vergeten!

Laura: Verrijkend! Het bestuursjaar bij Kweek Communicatie heeft mij verrijkt op verschillende gebieden. Ik pak dingen nu veel professioneler aan, neem verantwoordelijkheid en heb beter om leren gaan met kritiek. Ook de leuke kanten van het bestuursjaar mogen niet vergeten worden, want je ziet elkaar als bestuursleden elke week en dit schept een band. Je doet alles samen en niet alleen en dat vind ik zo mooi aan Kweek.