Het afgelopen jaar zijn er veel dingen veranderd op het gebied van solliciteren. Zo is het niet meer vanzelfsprekend om langs te gaan op kantoor om daar de beste indruk achter te laten. Door de huidige pandemie werken we zoveel mogelijk vanuit huis en zullen ook de sollicitatiegesprekken op afstand plaatsvinden. Maar hoe anders gaat dat online solliciteren? En waar moet je op letten? In deze blog lees je een aantal tips over online solliciteren.
- Kies voor een rustige achtergrond.
Een tijdje terug gaf Cynthia Stoop, trainer in gastvrijheid, een workshop over impressievorming. Tijdens deze workshop gaf ze als tip om op een plek te gaan zitten met een rustige achtergrond. Dit zorgt natuurlijk voor zo min mogelijk afleiding tijdens het gesprek. Daarnaast zijn geluiden op de achtergrond ook niet fijn om te horen voor de werkgever. Kies daarom ook een plek uit waar je zo min mogelijk omgevingsgeluid hoort.
- Kies een goede profielfoto
Het eerste wat de werkgever ziet is je profielfoto. Deze foto heeft invloed op de eerste indruk die de werkgever van je krijgt. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat deze negatiever beoordeeld wordt wanneer je een selfie gebruikt als profielfoto in plaats van een foto die genomen is door iemand anders. Selfies werden onder andere beoordeeld als minder betrouwbaar en minder sociaal aantrekkelijk. Kies daarom een foto die door iemand anders is genomen en zorg voor een rustige achtergrond op de foto.
- Wees op tijd met voorbereiden
Begin niet met 5 minuten voor tijd pas met voorbereiden. Check of je camera en microfoon goed werken. Daarnaast is het ook belangrijk om te checken of je een stabiele internetverbinding hebt. Het gesprek kan een onprofessionele indruk geven als je niet goed te verstaan bent. Ook is het belangrijk om niet in je joggingspak achter de camera te zitten. Draag de kleding die je ook tijdens een fysiek gesprek aan zou doen.
- Oefen voor het gesprek
Oefenen kan zeker geen kwaad voor je online sollicitatiegesprek. Vraag een familielid of vriend/vriendin om een keer te oefenen. Laat hem of haar tips geven over je houding en over hoe het gesprek is verlopen. Dit helpt om vertrouwen te krijgen voor het gesprek en ook met het programma waarbij je het gesprek opdoet. Een voordeel aan videobellen is dat je jezelf altijd kan opnemen om je zelf terug te zien. Neem het gesprek op en kijk of je nog dingen wilt verbeteren.
- Focus op de persoon tegen je wie je praat
Als je aan het videobellen bent dan zie je naast andere personen op beeld ook jezelf. Probeer tijdens het gesprek niet te letten op jezelf en kijk de persoon aan zoals je dat in het echt ook zou doen. Dit kun je doen door in de camera te kijken. Dit maakt het gesprek toch wat persoonlijker, ondanks het niet fysiek bij elkaar zijn.