LinkedIn profielfoto: 7 tips & tricks!

In deze onzekere tijd wordt online representatie steeds belangrijker. Een belangrijk platform hiervoor is LinkedIn. Het is dé manier om te netwerken in deze tijden en hier kan je eigenlijk jouw eigen online CV maken. Bedrijven en recruiters willen graag weten met wie ze te maken hebben en een eerste indruk maak je dus met je profielfoto! Een aantal keuzes dat je maakt voor je profielfoto speelt hierbij dus een belangrijke rol. Hoe maak je nou een goede indruk met je profielfoto?

  1. Lachen!

Veel mensen denken dat een foto waarop je lacht onprofessioneel is. Dit is echter niet het geval. Het geeft je juist een vriendelijke uitstraling en zo kom je over als een warm persoon. De glimlach moet echter wel subtiel zijn en het is vanzelfsprekend niet de bedoeling dat je erop staat terwijl je in een deuk ligt. Dit is waar de grens tussen professioneel en onprofessioneel ligt.

  1. Laat je gezicht zien

Doe bij het maken van een LinkedInprofielfoto altijd alsof de camera je ‘gesprekspartner’ is. Je hoeft natuurlijk niet daadwerkelijk te gaan praten, maar dit betekent dat je die persoon recht aan zou kijken en dat doe je dus ook bij de camera. Zorg ook dat de foto niet van te ver af is, want tijdens een gesprek sta je ook niet meters verderop.

  1. Kwaliteit

Zorg dat jouw foto een goede kwaliteit heeft en inzoomen is dus een no-go. Dit zorgt er namelijk voor dat het een foto met grote pixels wordt en dat straalt niet uit alsof je er moeite voor gedaan hebt. Dit bleek uit onderzoeken van deze professor. Daarnaast moet je zorgen dat de helderheid van de foto goed is. Een duistere foto waarop je slecht zichtbaar bent kan een negatief effect hebben. Wel moet de foto natuurlijk ook weer niet overbelicht zijn.

  1. Achtergrond

Zorg voor een rustige achtergrond zodat deze de aandacht van jou niet wegneemt. Hierbij kun je denken aan een bepaalde kleur. Nee, dit hoeft niet alleen zwart of wit te zijn, een leuk kleurtje kan ook wat zeggen! Daarnaast kanje ook kiezen om gewoon een rustige setting als achtergrond te nemen. Hierbij kun je denken aan een groot gebouw of natuur bijvoorbeeld.

  1. Het gaat om jou

Zorg dat er geen andere mensen op de foto staan, zodat het duidelijk is dat jij de persoon achter het profiel bent. Knip jezelf ook niet uit groepsfoto’s, want zo komt het over alsof je geen moeite hebt gedaan om daadwerkelijk een goede foto van jezelf te maken voor het platform.

  1. Kleding

Je hoeft niet gelijk strak in het pak voor een foto op LinkedIn, maar zorg wel dat je je netjes kleedt. Bijvoorbeeld een blouse of een blazer voor vrouwen en een overhemd voor mannen. Casual business is een goede stijl, je hoeft niet gelijk over-the-top te gaan.

  1. Recent

Zorg dat jij er nog precies zo uitziet als op je foto. Stel namelijk dat je via LinkedIn uiteindelijk ergens op gesprek mag komen en je ziet er totaal anders uit, dan neemt dat gelijk een stukje vertrouwen weg. Houd het dus up-to-date!