Hoe vind ik een stageplek?

Tijdens je opleiding heb je de mogelijkheid om een stage te lopen. Een stage is een zeer geschikte manier om het werkveld te verkennen, theorie in de praktijk toe te passen en heel veel bij te leren. Door een stage krijg je vaak ook inzicht in wat je eventueel wel of niet zou willen in je toekomstige baan. Alleen maar voordelen dus! Maar hoe vind je nou een stageplek?

LinkedIn

Het vinden van een stageplek kan op twee manieren, namelijk door zelf op zoek te gaan, of door een bedrijf jou te laten vinden. Via LinkedIn kan het allebei. Veel bedrijven plaatsen vacatures op LinkedIn, voor zowel banen als stages. Het is dus wel belangrijk dat je bedrijven volgt die jou interesseren en/of aansluiten bij je opleiding. Door deze vacatures in de gaten te houden, zou je zomaar een geschikte stageplek kunnen tegenkomen!

Je kan ook de bedrijven jou laten benaderen. Dit doe je door zelf een bericht te plaatsen op LinkedIn met informatie over wie je bent, wat je kan en waar je precies naar op zoek bent. Ook geef je hierbij aan waarom jij de meest geschikte stagiair zou zijn. Bedrijven kunnen dit bericht voorbij zien komen en jou benaderen. Hierbij weet je bijna zeker dat je ook echt een stageplek krijgt, wanneer je een reactie krijgt. Wanneer je zelf op een vacature op LinkedIn reageert heb je namelijk de mogelijkheid dat er nog tientallen anderen reageren en je niet wordt uitgekozen.

Graduateland

Een andere handige manier om een stageplek te vinden, is door naar Graduateland te gaan. Hier staan erg veel vacatures op waarbij je kan filteren op onder andere een voltijds en parttime baan, maar ook op stage. Wanneer je op ‘stage’ hebt geklikt, ga je naar een andere pagina waar je kan beginnen met filteren op functiecategorieën, taal en locatie. Je kan zelf aanklikken of je wilt werken op afstand, wat natuurlijk heel handig is tijdens de huidige corona-epidemie. Door vervolgens op een stage te klikken die je aanspreekt, kan je zien wat de vacature precies inhoudt, welke skills en/of certificaten je nodig hebt en kan je ook zien wanneer de vacature verloopt. Zo voorkom je dat je te laat op de vacature reageert!

Andere manieren

Heb je het gevoel dat LinkedIn en Graduateland je niet helpen? Dan zou je altijd nog zelf bedrijven kunnen benaderen. Niet alle bedrijven plaatsen vacatures online voor stagiaires, maar staan hier wel open voor. Niet geschoten is altijd mis! Wie weet kom je op deze manier wel bij de stage van je dromen terecht.

Daarnaast kan je ook bedrijven gaan volgen op sociale media welke jou interesseren en/of welke aansluiten bij je opleiding. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die juist op zoek zijn naar studenten om stage te komen lopen. Zij denken deze via sociale media, zoals Instagram, Facebook en Twitter, te bereiken en plaatsen hier vacatures op! Houd je ogen dus open wanneer je door je feed scrollt.

Een laatste tip

Er is nog een belangrijke tip wanneer je stage wilt lopen: begin op tijd met zoeken! Het zoeken van een geschikte stage duurt lang, doordat mensen je soms net voor zijn of bedrijven niet op zoek zijn naar stagiaires, maar ook doordat je op gesprek moet, goedkeuring moet krijgen vanuit je opleiding en andere formele zaken moet regelen. Dus wacht niet tot het laatste moment!