Likes op Instagram: de drugs van nu en de toekomst

Iedereen met een actief Instagram-account kent het wel: het fijne gevoel van een like krijgen. Je post een foto en weet niet wat je moet verwachten. Hoeveel likes zal ik krijgen? Zouden mensen iets leuks reageren in de comments? Het moment dat er een like of comment binnenstroomt is voor jou een moment van euforie, je wil meer.

Het is de ‘drug’ van deze tijd. Likes en comments op Instagram kunnen een bepaald stofje in jouw brein losmaken. Dit stofje heet dopamine. Als dit wordt geactiveerd dan wil je meer van hetgeen dat het aangezet heeft en je kunt er dus verslaafd aan raken. Instagram heeft opgemerkt dat het gebruikers teveel om de likes ging en heeft daarom sinds vorig jaar op een aantal plekken de aantallen likes bij sommige foto’s weggehaald. Dan zie je bijvoorbeeld ‘kweekcom en anderen vinden dit leuk’ in plaats van ‘kweekcom en 251 vinden dit leuk’.

Maar waarom vinden mensen die likes nou zo verslavend? Mensen zijn sociale wezens en groepsdieren. Ze willen graag ergens bij horen en zijn constant bezig met het zoeken naar sociale bevestiging. Met de komst van sociale media is dit veel makkelijker geworden. Elke like of comment kun je eigenlijk zien als een scheutje sociale bevestiging. Je ziet dan dat anderen je leuk vinden en je voelt je gewaardeerd. Dit geeft een genotsgevoel dat dus wordt veroorzaakt door het stofje dopamine. Hierdoor wil je alleen maar meer en meer. Je blijft dus posten.

Hoe kan jij nou ontdekken of je verslaafd bent aan Instagram likes?

Er zijn verschillende dingen die je misschien bekend voorkomen. Dit kunnen allemaal tekenen zijn die van een verslaving zijn af te leiden. Onthoud jij bijvoorbeeld welke foto’s de meeste en welke de minste likes hadden? Maak jij eerst vijftig foto’s en kies je daarvan de beste uit om te posten? Zorg je altijd dat de foto goed in je ‘feed’ past? Of verwijder jij zelfs een foto als ‘ie volgens jou te weinig likes krijgt…? Als je verdacht veel ‘ja’ hebt geantwoord op deze vragen dan zit er een kans in dat ook jij een kleine verslaving aan likes hebt.

Tegenwoordig is het voor veel mensen ook lastig om niet meer aan sociale media te doen. Het is nou eenmaal een deel van ons leven geworden. Met de komst van sociale media is de term #FOMO ook steeds meer op komen waaien. Dit staat voor Fear Of Missing Out. Mensen zijn bang dat ze iets missen als ze geen sociale media gebruiken. Ook wordt er verwacht dat je altijd bereikbaar bent via Whatsapp, iedereen kent het wel. Als jij even niet reageert dan denken mensen al gauw dat er wat aan de hand is. De sociale druk is daarom flink wat gestegen in de afgelopen jaren en met likes kun jij bewijzen aan de buitenwereld dat jij een ‘leuk persoon’ bent. Althans, dat zit bij veel mensen tussen de oren.

Om deze sociale druk te verminderen, zullen er in de toekomst waarschijnlijk veel maatregelen genomen worden. Zo heeft Instagram al een begin gemaakt door tests met likes verbergen. Who knows what’s next…?