The Jungle of Programming – Night University 2018

Op vrijdag 4 oktober heeft Kweek in samenwerking met Menno van Zaanen een workshop over de basis van HTML verzorgd tijdens Night University. Night University is hét gratis campusfestival van Tilburg University en omdat het dit jaar tegelijk viel met Werelddierendag was het thema Science Zoo. De ontmoeting tussen wetenschap en samenleving stond hierbij centraal en bezoekers konden kiezen uit allerlei presentaties, debatten, rondleidingen, workshops, experimenten en culturele optredens.

Tijdens onze workshop hebben wij veel enthousiaste deelnemers mogen ontvangen die er in geïnteresseerd waren hoe het nu mogelijk is om met HTML/svg code een dier te programmeren. Na een korte introductie en uitleg van Menno van Zaanen mochten de deelnemers zelf aan de slag. Iedereen kreeg een handout met de belangrijkste codes en regels. In het begin waren er nog een aantal vragen, maar de eindresultaten van iedereen mochten er zeker zijn. Iedereen wist binnen ongeveer een uurtje een eigen creatie te programmeren.

Toen wij als bestuur besloten om weer deel te nemen aan Night University wilden wij toch een keer iets anders doen dan de standaard praatjes, en al snel kwamen we tot de conclusie dat we een workshop wilden geven. Deze moest natuurlijk passen binnen het thema Science Zoo en zo begonnen we te denken. Uiteindelijk kwam we uit bij het programmeren van een eigen dier door het gebruik van simpele vormen als vierkantjes, cirkels en driehoeken.

                                 

Waarom HTML?

Tijdens zijn uitleg en introductie legde Menno van Zaanen uit hoe HTML is ontstaan en waarom het zo belangrijk is. De workshop begon met een korte geschiedenis over typesetting, dit was het eerste proces uit de boekdrukkunst. Hierbij werd ervoor gezorgd dat de lettertekens en bijbehorende karakters op de juiste plaats in de drukvorm terecht komen. Dit kan in principe met html ook gedaan worden, want hierbij wordt iets op een scherm gedrukt. HTML is een programmeertaal, het is een taal waarbij op een gestructureerde manier een website gemaakt kan worden en het is de basis van elke website. HTML is in eerste instantie een opmaaktaal voor tekst. Aangezien elke website HTML bevat is het begrijpen van HTML code een belangrijke skill om te leren. Met een beetje HTML kennis weet je hoe een website in elkaar zit. Naast HTML werd tijdens de workshop ook gebruik gemaakt van CSS voor de vormgeving. CSS zorgt voor de vormgeving van alle gebruikte elementen. Met behulp van CSS kunnen bijvoorbeeld kleuren toegevoegd worden. Met behulp van de programmeertaal SVG werd het mogelijk om vormen te tekenen en zo was het mogelijk voor de deelnemers om dieren te creëren. Op deze manier leerden participanten meteen verschillende “talen” in hun HTML pagina te gebruiken.

Met deze workshop wilden wij mensen laten zien dat iedereen, ook al heb je geen verstand van HTML, toch al vrij snel iets kan programmeren en in elkaar kan zetten. Tenslotte willen wij Menno van Zaanen nog een keer van harte bedanken dat hij de tijd heeft genomen om deze workshop te geven!