Wij, de Millennials…

“Jij zit in je laatste jaar toch? Ja, klopt, nog een half jaartje en dan ben ik echt klaar met studeren. Oh, dus dan moet je gaan werken! Al enig idee waar je interesse ligt? Pfoe… werken. Ik moet er nog niet aan denken hoor, misschien dat ik eerst ga reizen of misschien nog een andere studie.”

Dit soort gesprekken hoor ik steeds vaker in mijn omgeving. Waar onze ouders na hun afstuderen meteen aan de bak gingen, op eigen benen wilden staan en zelf geld gingen verdienen, moeten de Millennials daar niets van hebben. Eerst maar eens uitrusten van al dat studeren. En blegh… Meteen 5 dagen per week werken? Doe mij maar een vrije dag op woensdag. Van deze uitspraken en mindset schrikken sommigen 40-plussers. Dit is een totaal andere manier van hoe zij in het leven staan en tegen werken en vrije tijd aankijken. Hard werken voor je geld, het komt niet zomaar aanwaaien!

Daarnaast wordt er vaak gezegd dat de Millennials lui en gemakzuchtig zijn. Maar eigenlijk kunnen we ze niks verwijten. De manier waarop deze generatie is opgegroeid en de wijze waarop zij op school moeten presteren, zijn kleine voorbeelden waarom ze doen zoals ze doen. Deze generatie moet er namelijk uit springen, ze moeten meer naast hun studie doen (een CV opbouwen, op Exchange), ze moeten er goed uitzien, ze moeten gezond leven, ze moeten een rijk sociaal leven hebben. En met dit moeten zijn de Millennials helemaal klaar. Vandaar dat andere generaties hen bestempelen als lui en gemakzuchtig, de ‘pluk-de-dag’ generatie.

Zo valt er dus voor alle generaties wat te leren. Misschien kunnen de Millennials wel een voorbeeld nemen aan hun ouders, want van hard werken word je echt niet slechter. Maar ook de 40-plussers kunnen wat leren van de jongere generatie. Ben flexibel, geniet eens echt van dingen, en doe vooral dingen die je leuk vindt, want je hebt nog een heel leven voor je!