“Siri, wanneer is voice search volwassen?”

De communicatieprofessional kan er in de maand januari niet omheen: lijstjes met voorspellingen voor het komende jaar. Voor wie geen zin heeft ze allemaal door te spitten, een korte samenvatting: mobiel blijft terrein winnen ten opzichte van desktop, snapchat is the place to be, influencers verliezen hun geloofwaardigheid en content plaatsen we voortaan live. Interessante ontwikkelingen, maar weinig schokkends in het nieuwe jaar. Oh ja, nog één ander dingetje: typen is zóó 2016.

Niet meer typen? Maar wat dan? Misschien heb je in je vriendenkring wel gemerkt dat je de laatste tijd steeds vaker spraakberichten ontvangt. Zelf heb ik nog altijd een ongemakkelijk gevoel als ik er een opneem, en stiekem typ ik m’n verhaal nog liever even uit, maar ook ik kan niet ontkennen dat het wel heel gemakkelijk is. Als we de voorspellingen moeten geloven raakt de opkomst van spraakberichten in 2017 in een stroomversnelling. Niet alleen om je vrienden iets te vertellen, maar ook als je even iets wilt googlen, Siri vraagt om een route te berekenen of je aan Google Home vraagt om muziek aan te zetten.

Toen ik in 2011 mijn eerste iPhone kocht was ik verbaasd over wat Siri allemaal kon. Helaas waren de functies toch te beperkt om een blijvende plaats in mijn leven in te nemen. Nadat je de basisfuncties geprobeerd had was je er wel op uitgekeken. Jarenlang stond Siri zelfs uitgeschakeld omdat het me irriteerde dat ze steeds vroeg wat ze voor me kon betekenen terwijl ik eigenlijk om een andere reden op die knop drukte. Toch is Siri al geruime tijd weer terug in mijn leven, en de ergernissen zijn een stuk minder. Onze band lijkt steeds sterker te worden, waarschijnlijk omdat ze steeds vaker een waardevolle bijdrage levert aan mijn dagelijks leven. Even snel weten wat voor weer het vandaag wordt of een route berekenen; Siri heeft het toch net iets sneller voor je geregeld dan wanneer je het zelf zou doen.

Natuurlijk bestonden er naast Siri al langere tijd vergelijkbare toepassingen, maar wat mij betreft zijn die niet noemenswaardig. Toch lijkt daar in 2017 verandering in te komen. Siri krijgt serieuze concurrentie, en stiekem kijk ik zelf al uit naar het moment dat ik vreemd kan gaan met een nieuwe liefde: Google Home. Vorig jaar in de VS geïntroduceerd en helaas nog niet in Nederland te verkrijgen. Helemaal nieuw is het niet, want Amazon verkoopt al zo’n twee jaar lang haar Echo (beter bekend als Alexa). Toch zijn de eerste online reviews het grotendeels eens: Google wint deze strijd!

Niet meer je telefoon uit je broekzak frummelen om Siri te activeren, maar simpelweg “Ok Google” is voldoende om de aandacht van je personal assistent te vragen. Het zal vast nog niet perfect werken, maar wie niet enthousiast wordt van de promotiefilmpjes is misschien een paar decennia te laat geboren: https://www.youtube.com/watch?v=gGakz236Tno

Naast je personal assistent is Google natuurlijk ook nog steeds het medium om de meest uiteenlopende zoekopdrachten uit te voeren. Ook hier wint voice search in 2017 flink terrein van getypte zoekopdrachten. Momenteel worden al 20%(!) van alle zoekopdrachten via voice search uitgevoerd. Dat cijfer vond ik in eerste instantie nogal schokkend, maar gezien alle ontwikkelingen is het eigenlijk geen verrassing. Vreemd eigenlijk dat ik deze blog nog helemaal heb uitgetypt, misschien neem ik de volgende wel op als spraakbericht!