Spatie alert!

De spatie…

Als je naar een spatie gaat kijken is hij strikt genomen onzichtbaar. Toch kan de spatie voor mij (en voor andere taalpuristen waarschijnlijk ook) enige irritatie opwekken. Woorden als: dood stil, buik pijn, en aan gekomen, kunnen dan ook zeker op mijn zenuwen werken. Het woord is niet alleen hartstikke fout, het kan ook nog eens zorgen voor verwarring over wat er nu precies wordt bedoeld met het gebruikte woord. Niet alleen bij samengevoegde woorden gaat het vaak mis met het gebruik van spaties. Een ander probleem waar me aan stoor is het dubbele spatiegebruik. In columns, verslagen en andere teksten zijn vaak dubbele spaties te vinden tussen woorden die er niet horen te staan. De kritische lezer valt dit direct op: het ziet er slordig uit en toont aan dat je niet de moeite hebt genomen je stuk nog eens woord voor woord na te kijken.

Gelukkig zijn er voor deze twee problemen ook twee oplossingen. Wanneer je in het dagelijkse leven woorden tegenkomt die eigenlijk aan elkaar hadden moeten geschreven worden, ga dan naar Signalering Onjuist Spatiegebruik.nl. Dit platform houdt zich bezig met het tegengaan van onjuist spatiegebruik. Deze site illustreert hoe onjuist spatiegebruik kan resulteren in zinnen waar de betekenis helemaal verdraaid wordt. (Deze vonden we leuk!) Helemaal idolaat van spaties? Overweeg dan eens het boek ‘Weg om legging’ aan te schaffen. Liever een luiere oplossing? Google weet altijd raad!

Het tweede probleem kun je heel gemakkelijk zelf oplossen. Twee spaties tussen woorden zullen veel mensen op het eerste gezicht niet zien. Maar als je beter gaat kijken, valt het wel degelijk op. Dus voordat je je paper verstuurt: ga naar ‘zoeken’ (Control/Command + F) en geef in: ‘  ‘ (twee keer een spatie). Alle dubbele spaties komen zo gemakkelijk bovendrijven!

Kom je er zelf niet uit? Stuur me dan een mail en ik zet een taalpurist voor je aan de slag!