Een jaar als Projectleider Web & Media

Kweek zoekt voor het jaar 2016 – 2017 vier nieuwe bestuursleden: een Voorzitter, Vicevoorzitter, Projectleider Taal & Tekst en een Projectleider Web & Media. Wil je weten wat Kweek zoal doet? In een serie blogs schrijven Muriel,  Lotte, Laura en Wessel over hun ervaringen van afgelopen jaar. Wessel bijt het spits af!

Toen ik solliciteerde voor een bestuursjaar bij Kweek gaf ik 3 voorkeuren door: Voorzitter, Vicevoorzitter en Projectleider Taal & Tekst. Welke functie ik uiteindelijk kreeg: Projectleider Web & Media. Even schrikken dus. Zo veel wist ik namelijk niet van websites en online media. Tenminste, dat dacht ik.

Dit jaar begon voor ons (het Kweekbestuur) met de opdracht om een magazine te maken. Een mooi project, omdat meteen de disciplines Web & Media en Taal & Tekst konden worden gecombineerd. Het bleek een opdracht van flinke omvang. Tien studenten schreven teksten en één student zette het magazine in elkaar. We zaten er met het hele bestuur bovenop. Een betere manier om aan teambuilding te werken kun je als nieuw bestuur nauwelijks wensen.

Al snel volgde de opdracht om een nieuwe website te bouwen. Zo werd mijn kennis over websites meteen op de proef gesteld. Gelukkig kwam ik al snel tot de conclusie dat ik meer kennis in huis had dan ik dacht. Als projectleider heb je namelijk vooral kennis nodig van de grote lijnen. Gelukkig kon ik bij Muriel aankloppen, die al een jaartje ervaring had als Projectleider Web & Media. Voor de uitwerking heeft Kweek talentvolle studenten in huis, die me het vertrouwen gaven dat de opdrachten in goede handen waren. Van die studenten heb ik het afgelopen jaar meer geleerd dan andersom.

Naast deze inhoudelijke kennis heb ik het afgelopen jaar ook veel geleerd over het runnen van een bedrijfje. Niet alleen praktische zaken als het opstellen van een offerte, maar vooral ook ‘tacit knowledge’ over hoe contact te houden met klanten, hoe studenten te begeleiden en hoe een merk in de markt te positioneren. Die impliciete kennis leer je niet in een collegezaal of uit een boek. Die leer je alleen door vallen en opstaan. Gewoon doen, fouten maken, en daar van leren.

Daarbij heeft het ook zeker geholpen dat we het als bestuur goed met elkaar konden vinden. Zeker in het begin van het jaar hadden we eindeloze gesprekken over hoe iets te formuleren, welke student te kiezen voor een opdracht of hoe poster of presentatie eruit moest zien. Gedurende het jaar leerden we op elkaar te vertrouwen en hoefde niet alles meteen besproken te worden. We wisten waar ieders kwaliteiten lagen, en maakten daar goed gebruik van. Wat daarbij zeker heeft geholpen is de feedback die we elkaar hebben gegeven in onze ‘Kwevaluaties’. Eens in de zoveel maanden geen vergadering over de details en puntjes op de i, maar over de grote lijnen. Hoe doen we het en wat kan beter?

Naarmate we minder over alles hoefden te overleggen, kwam er meer tijd om het over andere dingen te hebben. Studie, vakanties (voor Laura), verenigingen, zelfs mijn liefdesleven is nog enige tijd een hot topic geweest op vergaderingen en in de WhatsApp-groep (die sinds het aanmaken volgens mij nog geen dag stil is geweest). Natuurlijk kregen de klanten wel altijd de hoogste prioriteit.

Omdat het goed ging met opdrachten kwam er ruimte om leuke dingen te doen met de winst: Zo hebben we verschillende workshops gegeven, organiseerden we een borrel voor oud-bestuurders (ter ere van het 7,5-jarige bestaan van Kweek) en nodigden we onze studenten uit om onder het genot van een drankje te praten over hoe zij Kweek ervaren en wat er in de toekomst beter kan.

Kortom: een jaar dat niet alleen ging over websites, posters, magazines en andere opdrachten, maar vooral over het runnen van een bedrijfje. Een jaar waarin ik meer heb geleerd en plezier heb gehad dan ik van te voren had durven hopen.

Denk jij nu: ‘Dat wil ik ook,’ schrijf je dan snel in via dit formulier voor één van de functies binnen het nieuwe Kweekbestuur.

Heb je nog vragen over mijn jaar als Projectleider Web & Media? Of over mijn ervaringen bij Kweek in het algemeen? Stuur me dan gerust een mailtje op wessel@kweekcommunicatie.nl