De Webby Awards: 5 persoonlijke favorieten

Hollywood heeft de Oscars, de muziekwereld de Grammy’s en TV heeft de Emmy’s. Maar hoe eren we wat er op internet gebeurt: de Webbies! Op 16 mei worden deze prestigieuze prijzen al voor de 20e keer uitgereikt. In verschillende categorieën vallen er prijzen te winnen; van usability tot muziek en van social media tot videocontent. Mijn persoonlijke favorieten?

Sid Lee
Is dit na de onepager de nieuwe hype op websitegebied? De “lappendeken” van content kennen we al van websites als Pinterest, maar dat bleef tot nu toe voornamelijk beperkt tot foto’s. De content van deze website laat wat te wensen over, maar het toont wel dat het mogelijk is om veel informatie in één oogopslag weer te geven. Ik zie dit design de komende jaren nog wel vaker gebruikt worden door bedrijven die een wat zinvollere invulling weten te geven aan de content.

National Geographic: climate change
Misschien wel één van de grootste uitdagingen van webdesigners: hoe maak je ingewikkelde content overzichtelijk en aantrekkelijk? Het is National Geographic gelukt om de complexe materie van klimaatverandering helder te presenteren. Met de klassieke argumentatie van oorzaak-oplossing-gevolg als hoofdstructuur, worden filmpjes gebruikt om verschillende aspecten van de problematiek uit te leggen.

Type to design
Een eerbetoon aan typografie, voor zover je het nog typografie kunt noemen. Typ je eigen tekst en aanschouw hoe de interface de meest creatieve letters van Instagram plukt. Lijstje er omheen en downloaden maar. Kinderlijk eenvoudig, maar leuk is het wel! Overigens, de site is ontwikkeld door Nederlanders.

Google: your primer
De meeste pilots van Google zijn geen lang leven beschoren. Toch hoop ik dat dit concept wel verder uitgewerkt wordt. Het idee? Bitesize lessen over o.a. marketing, vooral handig voor werkenden met drukke agenda’s. Geen tijd om boeken te lezen of lessen te volgen? Deze app spijkert je in 5 minuten bij over nieuwe onderwerpen.

spend your leap second here
Zo af en toe moeten we er even aan herinnerd worden wat een hoop onzin er op het web ronddwaalt. Deze website zet deze content voor even (1 hele seconde) in de spotlight. Hoe verspil jij je ‘leap second’?

De complete lijst met genomineerden vind je op http://webbyawards.com. Een website waar ik zelf overigens niet heel enthousiast over ben 😉