Een jaar als voorzitter van Kweek

Kweek zoekt voor het collegejaar 2015-2016 vier nieuwe bestuursleden: een Voorzitter, een Vicevoorzitter, een Projectleider Taal & Tekst en een Projectleider Web & Media. Wil jij weten wat Kweek zoal doet? In een serie blogs schrijven Anne, Muriel en Lonneke over hun ervaringen van afgelopen jaar.

Een jaar als ”eindbaas” van Kweek; wie wil dit nu niet? Afgelopen jaar was leuk, leerzaam en heeft ons alledrie een hoop opgeleverd. Kennis, vaardigheden, stages, (bij)banen en meer. Dit alles is samen te vatten onder één nogal belangrijke term: netwerken. Ik ben dan ook van mening dat netwerken het belangrijkste is wat je met een bestuursjaar bij Kweek doet. Nieuwe klanten nodig? Netwerken. Dingen op de universiteit geregeld krijgen? Netwerken. Na dit jaar bij Kweek zijn we hoogstwaarschijnlijk niet meer bezig met de tools die wij gebruiken, of met het bewaken van de Kweek-pinpas, de boekhouding en de planning. Maar het netwerk dat we hebben opgedaan tijdens dit bestuursjaar blijft. Doe er vooral je voordeel mee.

Ik mag nu als ervaringsdeskundige spreken: ik heb een aantal maanden terug een baan aangeboden gekregen. Aangeboden. Op basis van mijn netwerk op LinkedIn. Hier kwam dan weer bij kijken dat er natuurlijk een leuke titel op mijn cv stond, namelijk: voorzitter. Op zich een nietszeggende term, maar als voorzitter laat je wel zien aan je omgeving dat je verantwoordelijkheid durft te nemen en gevoel hebt voor aansturen, coördineren en bovenal: communiceren.

Je bent als voorzitter namelijk de spil tussen klanten en projectleiders. Meestal gaat dit er van begin tot eind zo aan toe: op netwerkborrels of via het online kanaal kom je in aanraking met potentiële klanten. Vervolgens handel je als voorzitter het eerste echte contact af en koppel je de juiste projectleider aan de opdracht. Samen maak je een afspraak met de klant om te kijken wat de wensen zijn. Je maakt samen een offerte en de projectleider zoekt een geschikte student. De projectleiders houden het contact met de studenten (om te kijken wat de vorderingen zijn en om bij te sturen) en als voorzitter stuur jij je projectleiders weer aan. Daarnaast onderhoud je het contact met de klant en blijft gedurende het proces vooral goed communiceren. Natuurlijk heb je onderling veel contact en vergadert regelmatig. In de vergaderingen houd je overzicht en zorg je voor een duidelijke agenda.

Tot slot regel je ook de financiën: van de omzetbelasting tot contact met de accountant tot het beheren van de Kweek-rekening. Je bent er gemiddeld 10 uur per week mee kwijt maar je kunt het zo druk maken als je zelf wil: haal je veel klanten binnen heb je het vanzelfsprekend ook wat drukker. Lijkt je dit een leuke uitdaging? vanaf 1 mei kun je solliciteren op mijn huidige functie en ga ik de Kweekvijver verlaten. Mocht je meer willen weten kun je altijd even mailen naar: anne@kweekcommunicatie.nl

Wellicht tot binnenkort!