3 essentiële apps voor chaotische control freaks

Mensen die mij vaak zien, weten dat ik, mijn laptop en mijn telefoon een onafscheidelijk trio vormen. Alles (incl. brein) staat dan ook met elkaar in contact. Wanneer er iets onverwachts gebeurt (lees: geen WiFi voor langer dan 31 minuten of een lege batterij), ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd en ben ik de controle kwijt. Chaos. In mijn omgeving wordt dit nog wel eens opgemerkt. Vandaar dat ik graag wat “tips” deel over hoe je de chaos de baas kan zijn (“Nee, nee, nee, to-do-lijstjes zijn niet leuk omdat je ze kan afstrepen, maar omdat je ze kan pliiiing-en en dat kan met deze app”). Vandaag deel ik een paar van mijn favoriete apps!

Wunderlist

wun·der·list·en (wunderlistte, heeft gewunderlist)
¹ een taak aan Muriel opdragen wetende dat ze er alles aan zal doen deze binnen de opgegeven deadline zal volbrengen
² Muriel iets niet laten vergeten

First things first. Voor de kenners onder ons is dit natuurlijk al lang oud nieuws, maar mijn geliefde Wunderlist kan natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Voor de newbies: Wunderlist is een app (voor al je devices) waarmee je to-do lists kunt maken. Je maakt taken aan die je vervolgens heel gemakkelijk in lijsten kunt sorteren (bijvoorbeeld een lijst voor studie, werk of boodschappen). Deze lijsten kun je met anderen delen. Op deze manier kan ik onze Projectleider Laura een taak in de Kweekblog-lijst toewijzen met een deadline op vandaag. Zij ontvangt dan ook een notificatie op haar app dat ze voor mij deze blog moet nalezen.

Wunderlist biedt mij de uitkomst om de chaos onder controle te houden. Als mijn hoofd weer eens overloopt van taken die ik moet onthouden (en hoogstwaarschijnlijk vergeet), prik ik er een Wunderlist-deadline op. Zo hoef ik er niet meer aan te denken tot de notificatie.

Maar waar het echt om draait is natuurlijk die geweldige pliiiiing wanneer je een taak afvinkt. Probeer het zelf!

IFTTT

IFTTT – wat? IF This Than That is een app die je telefoon slimmer maakt. Je kunt namelijk processen automatiseren waar je wellicht vroeger mee sukkelde. En het is gewoon leuk. In IFTTT stel je “recepten” op waarmee je je telefoon vertelt actie X uit te voeren als actie Y gebeurt.

Zo kun je starred tweets naar je e-mailadres sturen, nieuwe contacten uit je telefoon back-uppen in Google Drive, de NASA-image of the day naar je telefoon sturen en nog veel meer. Een van mijn favoriete van deze app is dat als Siri geactiveerd wordt om een taak aan te maken, deze taak automatisch in Wunderlist gezet wordt.

Wil je naar de sportschool gesleurd worden, dan is dit wellicht het recept voor jou: “If I don’t work out for two days, I get a picture of a fat dude in my inbox“. Het werkt. Echt.

(Download ‘m hier voor Android of hier voor iPhone.)

FLUX

Het komt redelijk vaak voor dat ik tot in de late uurtjes achter mijn laptop te vinden ben. En ik ben zeker niet de enige. Onze generatie leeft met “vierkante oogjes”. Gevolg? Veel mensen slapen slecht door het blauwe licht omdat dit je bioritme verstoort. Oplossing? Wanneer de zon ondergaat al je devices afsluiten. Iets wat in deze donkere dagen voor kerst onmogelijk is.

Gelukkig is er flux! Deze app past de kleuren in je beeldscherm aan aan de zon. Het blauwe licht van je laptop krijgt een rood tintje waardoor je ogen minder last hebben van het licht. Dit is dus anders dan het aanpassen van de helderheid van je scherm. Met het ondergaan van de zon word je scherm steeds roder. Zo heb ik zelf meer controle over mijn bioritme!

(Deze app is tot op heden alleen beschikbaar voor je laptop.)

 

Heb jij nog een onmisbare app voor alle control freaks onder ons? Laat het weten in de comments 🙂