Tips en tricks voor tijdens je sollicitatiegesprek

Begin dit jaar heeft Kweek een blog gepost over hoe jij je het best voorbereidt op een online sollicitatie. Nu de coronaregels wat versoepeld worden en we langzaam maar zeker weer naar het oude normaal gaan, zullen ook de sollicitaties wat vaker offline plaatsvinden. Daarom hierbij wat tips en tricks voor sollicitaties welke face-to-face zullen plaatsvinden! Deze zullen altijd handig zijn wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld een stage voor tijdens je minor, voor een leuk bijbaantje of voor een echte ‘grote-mensen’-baan voor na je master.

  1. Deze is misschien wat voor de hand liggend, maar weet alles wat er te weten valt! Zowel over het bedrijf waar je solliciteert, als over de functie waarin je geïnteresseerd bent. Daarnaast is het handig om de persoon waarmee je het sollicitatiegesprek hebt op LinkedIn op te zoeken. Deze naam wordt vaak vooraf al met je gedeeld. Hierdoor weet je gelijk wie je voor je hebt zitten straks. TIP: log wel even uit op LinkedIn, zodat deze persoon geen melding krijgt van het opzoeken!
  2. Bereid je antwoorden vast goed voor! Hierdoor kan je goed doordachte antwoorden geven. Bedenk goed waarom je per se DIT bedrijf hebt benaderd en waarom je DEZE functie wilt. Verzin ook een sterke onderbouwing voor de vraag waarom ze specifiek jou moeten kiezen voor deze functie en niet iemand anders. Laat duidelijk zien wat je prestaties en ambities zijn!
  3. Anticipeer op vragen als “Wat zijn je sterkste punten?” en “Wat is je grootste prestatie?”. De antwoorden op deze vragen hoeven niet per se te maken te hebben met iets professioneels of iets academisch! Vertel ze bijvoorbeeld dat je op jonge leeftijd naar een ander land bent verhuisd, of dat je bent gaan trainen voor klimmen tegen MS in hetzelfde jaar dat je de middelbare school hebt afgemaakt. 
  4. Gebruik tijdens de sollicitaties formele titels. Maak zeker gebruik van woorden als “u”, tenzij anders is gevraagd uiteraard.
  5. Stel vragen terug! Je kan vragen op voorhand van het gesprek bedenken en stellen, of stel vragen welke tijdens het gesprek zelf naar boven komen. Wanneer je verder geen vragen hebt, geef dit aan en zeg “Ik denk dat u al mijn vragen tijdens het sollicitatiegesprek hebt beantwoord”.
  6. Een hele belangrijke: wees enthousiast! Je bent jezelf aan het verkopen als de juiste persoon voor de functie en het bedrijf. Wanneer je een anekdote hebt, welke te maken heeft met de functie of het bedrijf, houd je dan zeker niet in en deel deze. Dit toont enthousiasme en laat je innerlijke jij zien. Wees zeker jezelf! Deze mensen zijn misschien straks wel je collega’s, dus dan komen ze er toch wel achter hoe je bent.
  7. Maak je niet te veel zorgen. Uiteindelijk is dit gesprek voor jou ook bedoeld om te kijken of jij bij het bedrijf en de functie past. Is dit uiteindelijk niet het geval? Bedenk dan dat er genoeg vissen (in dit geval: bedrijven) in de zee zwemmen. 

Hoewel de meeste tips niet bijzonder verrassend zijn, kunnen ze altijd nuttig zijn ter voorbereiding! Veel succes met toekomstige sollicitatiegesprekken!