Wat een vreemde taal

De vorige blog had het er ook al kort over, maar nu is het helaas alweer voorbij: vakantie! Maar niet getreurd, er komen nog meer vakanties aan. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia dat staat voor vrije tijd. Betekent vrije tijd dat we na een periode van deadlines, werk en verplichtingen ineens in een gat van verveling vallen? Natuurlijk niet!

De meeste Nederlanders gaan in de zomer naar het buitenland op vakantie. In totaal boekten Nederlanders vorig jaar 36,7 miljoen vakanties. Een mooie gelegenheid om de cultuur te ontdekken, mooie steden te bezoeken, en lekker te ontspannen. Het is echter ook een mooie gelegenheid om een nieuwe taal te leren! Jezelf verstaanbaar maken in een andere taal is natuurlijk heel handig, maar deze ook volledig begrijpen is een leuke vaardigheid die je kunt ontwikkelen wanneer je in het buitenland verblijft. Zoals taalpsycholoog Frank Smith ooit zei: “One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way”. Het leren van een tweede (vreemde) taal kan er dus voor zorgen dat je nog meer uit je vakantie haalt doordat je met de bevolking kunt communiceren en de cultuur van dichtbij kunt meemaken.

Het leren van een nieuwe taal is niet alleen handig op vakantie, maar kan persoonlijk ook enkele voordelen hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dat mensen die één of meer buitenlandse talen spreken als aantrekkelijker worden gezien. Mocht je dus nog geen geluk hebben gehad in de liefde (of als je indruk op iemand wilt maken), volg dan een taalcursus of boek snel een vakantie naar Spanje, Italië of Ierland. Spaans, Italiaans en Iers worden namelijk gezien als de talen met het meest sexy accent! Een goede reden om de taal te leren wanneer je op vakantie bent, maar ook een goede reden om je niet te vervelen wanneer je thuis blijft tijdens de vakantie.

Mocht je al gelukkig zijn in de liefde, hebben we ook voor jou nog een goede reden om een nieuwe taal te leren. Het leren van een vreemde taal heeft namelijk invloed op je intelligentie! Het spreken, maar ook leren van nieuwe talen heeft positieve effecten op het functioneren van je brein. Zo is het goed voor geheugencapaciteit, multitasking, aandacht, gezondheid en creativiteit.

Er zijn dus allerlei redenen om een vreemde taal te leren, maar uiteindelijk blijkt het voor iedereen vooral een leuke ervaring om te doen tijdens je vakantie. Zelf heb ik dit jaar met een vriendin een aantal woorden Italiaans geleerd dankzij de bevolking die heel behulpzaam was en het leuk vond om ons wat woordjes bij te leren. Ook hebben we het WK-voetbal gevolgd met Italiaans commentaar en een film gekeken in het Italiaans (oké we hadden misschien ook geen keuze met alleen maar Italiaanse zenders, maar het heeft heel wat lachwekkende momenten opgeleverd)! Je hoeft je dus zeker niet te vervelen op vakantie en het is stiekem wel leuk om dingen te leren zolang het geen verplichte stof is!