Maak webteksten minimaal 16 pixels groot

Laatst luisterde ik naar de radio. Je weet wel, dat retro medium waar mensen alleen in de auto naar luisteren. Ik zat ook achter het stuur toen de Coen & Sander Show bezig was. De heren waren luisteraars warm aan het maken voor de vierde nationale Comic Sans Dag op 6 juli. Een dag in het leven geroepen om het ‘veelvuldig verguisde’ lettertype uit het verdomhoekje te halen. Dat mensen Comic Sans gebruiken voor verjaardagsuitnodigingen is ergens nog te begrijpen, maar dat sommigen het durven te gebruiken als lettertype voor hun bedrijf is echt gedurfd. Geen visitekaartje, reclamebord of website ziet er serieus uit zodra er Comic Sans is gebruikt. Toch doen mensen het. Nog sterker, zoals Coen en Sander zeiden: “In de prille jaren van het internet was een website zonder Comic Sans haast ondenkbaar.”

Gelukkig komt Comic Sans niet heel vaak meer voor op websites. Wat helaas wel nog vaak voorkomt zijn webteksten met een kleine lettergrootte. Misschien ben jij iemand die alleen grote letters gebruikt om aan die verplichte tien pagina’s voor een paper te voldoen en het verder wel prima vindt dat teksten klein zijn. Toch zouden websites vaker grotere letters moeten gebruiken:

Er zijn tussen de 160.000 en 320.000 slechtzienden in Nederland. Die hebben waarschijnlijk al moeite om een krantenkop van De Telegraaf te lezen, laat staan die minuscule teksten op een website. Daarnaast zijn er steeds meer bejaarden. In 2025 is één op de vier Nederlanders ouder dan 65. Die ouderen moeten vier keer zo hard werken met hun ogen als 20-jarigen om dezelfde tekst te kunnen lezen. Maar ook jonge mensen hebben baat bij grotere letters. De meeste mensen fronsen hun wenkbrauwen en knijpen hun ogen samen bij letters kleiner dan 16 pixels, ook al hebben ze het vaak zelf niet door. Hoe vaak zit jij naar het scherm gebogen om teksten beter te kunnen lezen? Daarnaast zijn grotere letters ook prettiger wanneer je een website bezoekt via je telefoon.

Webteksten zouden minimaal 16 pixels groot moeten zijn. Die grootte is niet volkomen uit de lucht gegrepen: 16 pixels op een beeldscherm is ongeveer net zo groot als de meeste tekst in boeken of tijdschriften. Tekst in boeken is eigenlijk kleiner dan 16 pixels, maar lijkt groter omdat we het meestal dichter bij onze ogen houden. De meeste mensen zitten zo’n 50 centimeter van hun scherm, de aanbevolen afstand is zelfs 70 centimeter. Die afstand is veel groter dan wanneer je een tijdschrift leest. Daarnaast is de lettergrootte die browsers standaard weergeven ook 16 pixels.

Denk je nog steeds dat grotere letters onnodig zijn? Lees dit artikel van Bnonn voor alle argumenten en counterargumenten op tegenargumenten om webteksten 16 pixels groot te maken. Als hij je niet kan overtuigen met heerlijke oneliners als ‘Readership = revenue’ en ‘If you want the maximum number of readers, set your text to a minimum size of 16 pixels’, dan weet ik het ook niet meer.