nieuwsbrief_juli2010_2

 

Als je problemen hebt bij het lezen van deze mail,
bekijk dan hier de onlineversie
.
Kweek! Juli 2010
 
De laatste tijd…
zit Kweek volop in de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. We zijn leuke teksttrainingen aan het inplannen en plaveien de weg voor het nieuwe bestuur. Daarvoor kun je je nog steeds beschikbaar stellen. Neem jij een voorsprong op je studiegenoten door een jaartje te Kweken? Vacatures vind je hier!

We zijn benieuwd naar je. Om een beeld te krijgen van wat je bij Kweek leert, kun je hieronder het interview met oprichter Pim lezen. Ook hebben we ’t over een stage en leren we het één en ander van Elise Roders van de Nederlandse Taalunie. Veel leesplezier en geniet van de zomer! Fijne vakantie!

Stijn, Alyssa & Jos
Kweek 2009/10

Webstage bij ’t BKKC
Internetwijze studenten gezocht
Het Brabants Kenniscentrum Kunst & Cultuur (BKKC) is op zoek naar stagiair(e)s voor de afdeling Kunstinstellingen & Makers, voor de functie van projectmedewerker. Als stagiair(e) ben je mede verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering van diverse projecten die gericht zijn op ondersteuning en versterking van de kunst- en cultuursector in Brabant,
d.m.v. informatieve websites.

Je denkt mee over de opzet en inhoud van deze websites en werkt mee aan de totstandkoming ervan. Meer info hier!

Communiceren met…

Elise Roders van de Nederlandse Taalunie
We kwamen Elise Roders tegen op alumnidag ‘Ik twitter dus ik besta’ van De Dante Connectie en Kweek. Ze heeft namelijk hier in Tilburg Taalwetenschap gestudeerd. Daarnaast is ze thuis in marketingcommunicatie en sociale media. Dat laatste benut ze binnen haar eigen onderneming, Elroco. Ook is ze communicatieadviseur bij de Nederlandse Taalunie. Een interessante combinatie die een paar vragen oplevert!

Je werkt als communicatieadviseur bij de Nederlandse Taalunie. Wat houdt die functie precies in?

Ik doe veel verschillende dingen. Zo werk ik mee aan de restyling van de website Taalunieversum, waarbij ik verantwoordelijk ben voor het op te zetten corporate deel van de website. Ook het online magazine Taalschrift valt onder mijn hoede. Dat wordt eveneens vernieuwd. Daarnaast ben ik betrokken bij de realisatie van een website voor jongeren, die gelanceerd zal worden tijdens de feestelijkheden rond het dertigjarig bestaan van de Taalunie in november. En ik ondersteun het team dat zich richt op het werkveld onderwijs.

Het bedenken van (web)conceptenLees verder

Met Elroco bekijk je wat digitale en sociale media kunnen betekenen voor organisaties. Kun je een voorbeeld geven van wat je al gedaan hebt? En… waar haal je de tijd vandaan i.c.m. werk bij de Taalunie?

Om te beginnen met de tijd: dat is een uitdaging. Ik werk vier dagen per week en ben nog niet zo lang geleden bij de Taalunie begonnen, dus mijn zzp-activiteiten heb ik de afgelopen maanden bewust op een heel laag pitje gezet. Ook toen ik nog bij SURFnet werkte, runde ik Elroco naast mijn vaste baan. Dat houdt eenvoudigweg in dat de opdrachten die ik heb gedaan niet heel erg omvangrijk zijn.

Ik heb onder andere eenpitters geholpen met hun eerste stappen online. Daarbij gaf ik vooral advies over… Lees verder

Hoe sluit je taalwetenschappelijke studie aan op je werk? Waar heb je voordeel van?

Het werkterrein van de Nederlandse Taalunie heeft natuurlijk een duidelijke link met mijn studie. Linde van den Bosch, de Algemeen Secretaris, heeft zelfs ook in Tilburg gestudeerd. Hoewel ik vakinhoudelijk wat van mijn opleiding ben afgedwaald, kan ik eenvoudig meepraten met mijn collega’s over een breed scala aan onderwerpen en ik heb een goed beeld van waar iedereen mee bezig is.

Een belangrijke les is wat mij betreft dat het afronden van een studie niet betekent dat je bent uitgestudeerd. En ik merk nu dat er bij mijn opleiding… Lees verder

Lees hier verder over communicatieadvies, sociale media en de omschakeling van studie naar werk.

Eigen Kweek!
Pim Nauts
Pim Nauts (24) is de oprichter van Kweek. Na de kick-off in 2008 was hij voorzitter van het eerste bestuur met Luuk, Marlotte, Boudewijn en Axelle aan zijn zijde. Afgelopen jaar voerde hij de Raad van Toezicht aan. Ondertussen wist ie met vlag en wimpel zijn bachelor en (deze week) master af te ronden.

Je was voorzitter van de FLoW-studiereiscommissie in 2007 toen die een reis naar Berlijn plande. Daar kwamen jullie in aanraking met het communicatiebureau van de plaatselijke Universität en ontstond hét idee… Nu rondt Kweek zijn tweede zelfstandige jaar af. Hoe kijk je erop terug, wat heb je geleerd en hoe zie je de toekomst van Kweek?

Bij Kweek heb ik tijdens mijn studie het meest geleerd. Dat was een ervaring die ik op geen enkele andere manier op had kunnen doen. Ik moest verantwoordelijk zijn, een idee hebben waar het naartoe ging en zorgen dat ik dat over kon brengen en realiseren. Je doet het vooral niet alleen, maar met z’n allen: dat is een heel gaaf gevoel. We zijn een echte onderneming, en dat vraagt toch wat meer dan bijv. een studievereniging.

Ik merk ook dat het echt een ‘ding’ is nu ik bijna klaar ben en aan tafel zit met werkgevers. Voor mij persoonlijk is mijn studie een hele waardevolle aanvulling op Kweek geweest (knipoog). Zakelijk denk ik ook dat we het goed gedaan hebben. We hebben laten zien dat we zelfstandig kunnen zijn en in het eerste jaar best een behoorlijke omzet gerealiseerd, ik denk dat we daar trots op mogen zijn. Volgens mij heeft Kweek echt toekomst.

We hebben een beetje twee markten: de studenten die we praktische ervaring bieden en de organisaties die met een communicatievraag zitten. Ik zie op beide markten nog altijd erg veel vraag en zo kunnen wij ons daar verder in positioneren. Wel zijn we daarvoor afhankelijk van ondernemende studenten die de tijd willen nemen en de waarde zien van het opdoen van dergelijke (bestuurs)ervaring, en met de toenemende druk vanuit Den Haag op studie en studeren zou dat een probleem kunnen worden. Ik hoop in ieder geval samen met de nieuwe bestuursleden de komende jaren Kweek verder uit te bouwen en te professionaliseren.

Meer over Pim lees je in de Univers.

 

De K van Kweek
Kweek mee en laat die mooie K overal opduiken! Je kunt ons hiermee helpen door lid te worden op onze Hyves en/of Facebook en door ons te volgen op Twitter want zo blijf je pas echt up to date. We zijn je dankbaar!
Contact

Kweek Communicatie, Universiteit van Tilburg kweekcommunicatie.nl tel.064784877

Even mailen? Ga je gang! Mail info@kweekcommunicatie.nl en we vertellen je zo snel mogelijk alles wat je moet weten.

Of heb je specifieke vragen aan…

voorzitter Stijn? stijn@kweekcommunicatie.nl!

…projectleider Web/Media en penningmeester Alyssa?
alyssa@kweekcommunicatie.nl

…of projectleider Taal/Tekst Jos?
jos@kweekcommunicatie.nl.

We horen graag van je!

 


Bedankt voor je aandacht!