How-to: Uitstelgedrag

“Je hebt 2 weken om het blogje te schrijven, geen probleem toch?” Dat klopt, 2 weken lijkt me meer dan genoeg voor een blogje van ongeveer 500 woorden. Helaas… niets is minder waar als mijn uitstelgedrag om de hoek komt kijken. Eén van mijn talenten waar ik niet zo trots op ben, want waarom kan ik niet eens iets ruim voor de deadline afhebben? Gelukkig ben ik niet de enige en zijn er velen (vooral jongeren) die met ditzelfde probleem kampen. Best lastig als je moet studeren en een flinke deadline hebt, of als je een blogje wilt schrijven.

Niet getreurd, je kunt hier namelijk iets aan doen! Daarom hier een korte handleiding om dat uitstelgedrag te verslaan:

Moeilijkste eerst

Het klinkt wellicht logisch, maar voor velen is dit het niet; start de dag met de moeilijkste of grootste taak die je die dag moet voltooien. Hoe verleidelijk is het om te beginnen met het beantwoorden van de mail, het bellen van je afspraak of die korte opdracht af te maken? Vaak lijkt dit een goed idee omdat je in een korte tijd al veel taken hebt kunnen afvinken, maar of dit bevorderlijk is voor die écht grote en moeilijke taak? Dat niet. Als je al zoveel taken hebt afgevinkt, ben je eigenlijk die moeilijke taak aan het uitstellen en wordt het steeds lastiger om er mee te beginnen want ja… je hebt al 10 taken voltooid, en die 11e is dan minder belangrijk. Daarnaast is het moeilijker om je focus te herpakken als je al een aantal taken voltooid hebt, maar laat je die focus nou net nodig hebben . Als je direct begint met die moeilijke taak, is het ook niet mogelijk om er de hele dag tegenaan te hikken. Je zult zien dat de overige “kleine” taken na het voltooien van de moeilijke taak ineens niets meer voorstellen en je efficiënter en effectiever kan werken.

 

Geen notificaties

Nummer 1 oorzaak van afleiding? Jawel, een notificatie. Dit kan een ringtone, trilsignaal of zelfs een ledlampje zijn in je telefoon waardoor je op de hoogte wordt gebracht dat er iemand met je wilt communiceren. Zijn dit noodzakelijke berichten om direct te lezen? Vast niet. Is de verleiding groot om tóch te kijken wie je een berichtje stuurt? Jawel. Zorg dus dat je je notificaties uitzet, of beter; je mobiel weglegt. Dit leidt alleen maar af en is de perfecte katalysator voor uitstelgedrag. Dit geldt natuurlijk ook voor notificaties op de computer.

 

Pomodoro Technique

Eén van mijn favorieten! Deze methode is bedacht door de Italiaan Francesco Cirello. Voordat je begint met werken, bedenk je welke taak je wilt doen. Je zet een kookwekker (Cirello gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat, pomodoro in het italiaans) en werkt zonder onderbrekingen door voor 25 minuten. Na die 25 minuten mag je 5 minuten pauzeren, waarin je een kop koffie kan zetten, naar de wc (of was het toilet? Zie blog Laura) kan gaan en het belangrijkste tegenwoordig: waarin je je telefoon mag checken. Na deze 5 minuten ga je wederom voor 25 minuten aan de slag. Als de cyclus 4 keer is doorlopen, is er tijd voor een “grote” pauze van een kwartier. Zo geef je jezelf een broodnodige “technology break” en is het eenvoudiger om jezelf 25 minuten te kunnen focussen.

Dit zijn maar 3 van de vele manieren om uitstelgedrag tegen te gaan. Probeer ze te combineren om zo het meeste uit je dag te halen en zo efficiënt mogelijk te werken.

Maar ehm… stel het gebruik van deze technieken niet uit!